top of page
  • Writer's pictureMaria Lupu

Reflexele primitive ale nou-născuților

Bebelușii se nasc cu o serie de reflexe care le asigură supraviețuirea. Pe măsură ce sistemul lor nervos se maturizează o parte dintre acestea dispar. În acel moment ele nu mai sunt necesare, iar creierul micuților este pregătit să preia “frâiele”.

1. Poate cel mai cunoscut dintre ele este reflexul Moro. El arată ca și cum bebelușul s-ar speria. Poate fi provocat de mișcări rapide și bruște ale capului, de zgomote puternice și de tot felul de alte lucruri, uneori chiar de propriul plâns.

Copilașul dă capul pe spate, își extinde membrele amplu și apoi le flexează, aducându-le aproape de corp.

Acest reflex este prezent la naștere și dispare în jurul vârstei de 2-3 luni.

2. Reflexul de “rooting” (în română ar fi de înrădăcinare) metaforă frumoasă, fiindcă acest reflex are un rol asemănător cu creșterea rădăcinilor unei plante în căutarea sursei de apă.

El este declanșat de atingerea colțului guriței și determină deschiderea acesteia și întoarcerea ei spre stimulul tocmai primit.

3. Reflexul de supt, e următorul pas care asigură capacitatea omuleților de a se hrăni.

În momentul în care cerul gurii le este atins, aceștia încep să sugă.

Atât reflexul de rooting cât și reflexul de supt sunt prezente de la naștere și sunt integrate pe la 3-4 luni.

4. Următorul reflex este poate cel mai draguț, fiindcă de fiecare dată când se întâmplă topește puțin inima proaspeților părinți (cui îi pasă că nu e voluntar?! astea sunt detalii) este reflexul de apucare (grasping palmar).

Cel mai simplu poate fi declanșat de așezarea unui deget în palma micuțului, care se închide, apucând strâns de el.

Reflexul dispare pe la 5-6 luni, când micuții își folosesc mânuțele destul de bine și ar fi încurcați de el.

5. Un reflex echivalent (grasping plantar) există și la picioare (apeși la baza degetelor și acestea se strâng), care dispare pe la 8-10 luni, când micuții încep să stea în picioare și din nou ar fi puternic incomodați de o astfel de reacție a corpului lor.

6. Un alt reflex despre care voi povesti este reflexul de pășire (mersului automat).

Cred că puțini au fost părinții pe care să nu-i fi uimit momentul când nou-născutul lor, mic, plăpând, cel care nu își poate susține capul, fiind susținut de sub axile și atingând cu piciorușele o suprafață, a făcut câțiva pași.

Ar putea crede că e vorba de o minune (chiar există filmulețe care circulă pe social media cu asemenea titluri).

Dar, de fapt, este vorba de un “talent” pe care toți bebelușii îl au încă de la 35-36 de săptămâni (deci din burtică) și care dispare pe la 2 - 3 luni de viață.

7. Următorul despre care voi vorbi (scrie, de fapt) este reflexul tonic cervical asimetric (sau mai artistic, postura de scrimer).

Îl declanșăm așezând copilașul pe spate și întorcându-i fața spre lateral (simplu, nu?). În acel moment el va extinde membrele pe care le “privește” (adică mânuța și piciorul de pe partea în care e fața întoarsă) și le va flecta pe cele de pe partea opusă.

Deci, dacă îi întorcem capul spre stânga, mâna și piciorul stângi se vor întinde, iar mâna și piciorul drepte se vor îndoi.

Acest reflex apare la o lună de viață și dispare pe la 4 luni.

8. Reflexul Galant. Nu, nu este vorba despre un reflex elegant sau curtenitor în vreun fel. Ci, ca mai toate denumirile în medicină, a primit numele neurologului rus care l-a descris.

În momentul în care susținem bebelușul cu burtica pe mâna sau antebrațul nostru, îl atingem cu cealaltă mână la 2-3 cm de-a lungul coloanei vertebrale (adică pe o parte sau celaltă a coloanei), va determina flexia (îndoirea) trunchiului de partea stimulată.

Apare la 32 de săptămâni intrauterine și dispare în jurul vârstei de 6 luni.

9. Reflexul de înot, despre care o parte dintre voi probabil ați auzit.

Mie (deși știam la ce să mă aștept) mi s-a părut de-a dreptul magic, când l-am pus pe băiețelul meu de sub 3 luni într-o cadă plină cu apă și a început să dea din mânuțe și piciorușe de parcă luase lecții intensive la bazin.

Totuși vă sfătuiesc să fiți precauți, să nu îi lăsați niciodată pe cei mici nesupravegheați în apă și să țineți cont că există posibilitatea de a face intoxicație cu apă (voi scrie o postare și pe această temă), în momentul în care înghit o cantitate mare de apă (iar raportat la corpurile lor o cantitate mare înseamnă de fapt una foarte mică).

Acest reflex este prezent la naștere și dispare la 5-6 luni.

Deci, cu atenție enjoy your baby and his skills!

10. Reflexul Babkin (tot după numele unui medic rus) a fost observat la nou-născuți prematuri încă de la 26 de săptămâni și dispare în general până în luna a 5-a de viață.

Se declanșează în momentul în care se apasă simultan în ambele palme ale bebelușului, care, ca răspuns va deschide larg gurița.

Totuși nu e cazul să vă îngrijorați dacă micuțul sau micuța voastră nu are acest reflex. Există în literatura medicală multiple cazuri care descriu copii sănătoși la care lipește.

11. Reflexul tonic labirintic ajută nou-născutul să își dezvolte stabilitatea posturală și îl pregătește pentru toate activitățile care urmează să apară: rostogolire, mers târâș, de-a bușilea, stat și apoi mers în picioare.

El se obține în momentul în care, la un bebeluș întins pe spate, îi flectăm capul spre spate.

Atunci copilașului i se va încorda spatele, poate chiar se va arcui, picioarele (membrele inferioare) i se vor îndrepta și încorda, iar membrele superioare se vor flecta.

Este prezent la naștere și dispare după vârsta de 3 ani.

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page