top of page
Writer's pictureMaria Lupu

Crize epileptice neonatale I


Șansele de a face crize epileptice în perioada de nou-născut sunt mai mari decât în oricare altă perioadă a vieții.

Majoritatea sunt cauzate de leziuni ale creierului, care apar fie în legătură cu nașterea (înainte, în timpul sau după naștere), când creierul copilașului nu primește suficient oxigen (hipoxie) sau în contextul unui AVC (accident vascular cerebral) perinatal, fie din cauza unor malformații ale creierului.

De asemenea cauze mai rare sunt sindroamele genetice care pot asocia și ele malformații sau aduc cu ele o predispoziție de a face crize.

Creierul imatur este mai predispus la a face crize decât creierul matur, totuși, în mod paradoxal, este mai puțin vulnerabil la a face leziuni sau a suferi alte tipuri de afectare cerebrală ca urmare a acestor crize.

Știu că deja citiți aceste rânduri cu îngrijorare dar statisticile spun că incidența este de 0,5% la nou-născuții la termen și de 20-30% la nou-născuții prematuri.

Majoritatea crizelor se petrec chiar în prima zi și cel mai frecvent sunt diagnosticate până în ziua a 4-a.

Câteva amănunte pentru a clarifica terminologia:

În limbajul curent (dar și medical) circulă tot felul de termeni: convulsii, petit mal, grand mal. Acești termeni sunt învechiți și nu se mai folosesc în ghidurile mai recente și în definițiile actuale.


Așadar vorbim de crize epileptice.

Acestea sunt crize care apar ca urmare a unei activități epileptogene (exagerată, anormală) a neuronilor cerebrali (celulelor nervoase din creier).

Trebuie ținut cont de faptul că există o multitudine de boli care la exterior dau manifestări care arată ca o criză de epilepsie dar de fapt au alte cauze și nu sunt date de descărcările anormale ale neuronilor.

! Un alt aspect deosebit de important este faptul că la o vârstă atât de fragedă majoritatea crizelor sunt provocate (hipoglicemie, dezechilibre hidro-electrolitice – adică deshidratare sau concentrații prea mici sau mari ale unor elemente precum calciu, potasiu etc.).

Când este vorba de o asemenea situație în momentul în care tratezi cauza subiacentă, crizele dispar.

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page