top of page
  • Writer's pictureMaria Lupu

Perimetrul cranian - PC

În primul rând, cum se măsoară?

Cu un metru (de croitorie) trecem pe deasupra sprâncenelor până la zona cea mai bombată din spatele capului copilașului (protuberanța occipitală în termeni medicali).


La naștere PC normal este între 34-36 cm. Desigur, împreună cu puiul de om, crește și creierașul lui și deci și căpșorul.


În primele 3 luni cu 2 cm/lună, în următoarele 3 luni (până la 6 luni) cu 1 cm/lună, între 6 și 12 luni cu 0,5 cm/lună, de la 1 la 3 ani cu 1 cm/6 luni și între 3 și 5 ani cu 1 cm/an.


Cum verificăm dacă un bebe sau copilaș are un perimetru cranian optim?


Pentru asta există grafice standardizate (făcute de organizația mondială a sănătății - WHO) care țin cont de vârstă, sex și de variabilitatea peste care se întinde larga plajă a normalului (vă povesteam despre percentile într-o postarea anterioară).


De asemenea puteți folosi și calculatoare (le găsiți ușor online), care în funcție de vârstă, sex, greutate, lungime și PC, vă spun exact unde se află copilașul vostru pe grafic.


De ce facem măsurătorile astea?

De ce contează perimetrul cranian?

De ce îl tot măsoară pediatrul sau medicul tău de familie iar și iar?


Modul în care crește craniul ne oferă informații prețioase despre cum crește creierul și cum se unesc oasele craniului (la naștere ele încă sunt separate).

De asemenea oferă un semnal de alarmă în anumite cazuri atunci când craniul e prea mic sau prea mare (voi povesti și despre astfel de situații în articole viitoare).

Dar ceea ce e important, este să păstreze un ritm bun de creștere, nici prea rapid, nici prea lent.


Uneori trebuie să ținem cont și de ereditate. Dacă părinții sunt mai “căpoși” sau au un cap ceva mai mic decât media populației știm că nu trebuie să ne îngrijorăm dacă puiul lor le calcă pe urme.


Oricum, când vă uitați la ei, la bebeii noștri, nu sunt proporționați ca noi, adulții. Capul lor e mai mare, parcă și mai greu ținând cont de corpul lor mititel. Dar asta e normal, iar în timp diferențele acestea se șterg și bebele începe să arate a copilaș, iar apoi, fără să îți dai seama, se transformă în adult (cel puțin ca proporții).


Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page