top of page
Writer's pictureMaria Lupu

Ecrane vs. copii + cum ne ghidează OMS

Până nu demult exista o dezbatere atât științifică, cât și publică, legată de efectul expunerii la ecrane al copilului și dezvoltarea acestuia. Îi face bine, îi potențează dezvoltarea sau din contră, îi dăunează?


De asemenea se mai pun probleme legate de cantitate vs. calitate.

Cantitate = ore/zi/săptămână, timp care menține copilul pasiv atât fizic, cât și cognitiv, înlocuind alte activități care ar putea să îi potențeze și stimuleze dezvoltarea.

Iar când vorbim de copiii micuți s-a dovedit că limbajul este dobândit prin schimb de cuvinte, conversație, de care aceștia sunt privați aflându-se în fața ecranelor.


Atunci când vorbim de calitate se subliniază faptul că un context adecvat, în care părinții se uită împreună cu copilul (co-viewing) și programele pe care le urmăresc (educaționale) pot compensa o parte dintre riscurile legate de expunerea la ecrane și dezvoltarea puilor de om. Dar până și acest argument e intens dezbătut și sunt studii care spun că beneficiile nu depășesc nicicum riscurile.


Dar înainte să intru în profunzimile cercetărilor, vă las ce spun recomandările WHO aka

Organizației Mondiale ale Sănătății

· fără ecrane până la vârsta de 2 ani

· 2 ani – 5 ani, maxim o oră pe zi, dar cu cât mai puțin cu atât mai bine

· copiii mai mari - timp limitat, sub supravegherea părinților


În postări viitoare vă voi vorbi și despre alte ghiduri și recomandări, vom lua la pigulit studiile și sper că pas cu pas vom înțelege nu doar cum, cât, ci și de ce.




Recent Posts

See All

Bình luận


Post: Blog2 Post
bottom of page