Lupta dintre grăsimile bune și cele rele a căpătat deja proporții mitologice dacă urmărești conversația pe teme medicale de la scara blocului, din autobuz sau de la poartă.
Oricum, un lucru e cert. Grăsimile sunt vitale în alimentație.
Apropo, știai că membrana celulară (foița care e pentru celulă ca pielea pentru corpul uman) este alcătuită predominant din lipide, adică grăsimi?
S-au făcut multe studii legate de suplimentarea alimentației cu ulei de pește sau alți compuși care să conțină acizi grași polisaturați cu lanț lung, adică aceste grăsimi sănătoase de care tot vorbim, iar rezultatele sunt pozitive. Se pare că îmbunătățesc atenția și întreg procesul gândirii (e cam larg spus... dar na, nu sunt eu cea care a tras concluziile).
Totuși nu e nevoie de suplimente ca să ne bucurăm de efecte. Putem să ne asigurăm un aport adecvat consumând în cantități moderate pește mai gras, oleaginoase (nuci, semințe, uleiuri vegetale).
Iar în timpul sarcinii, alăptării și în primii ani de viață este cu atât mai important să le includem în meniul zilnic.
Se pare că formarea creierului, modul în care fiecare neuron merge la locul lui, să își ocupe “funcția” care îi corespunde, formarea sinapselor și a sistemul vizual necesită o cantitate adecvată de astfel de grăsimi.
Kommentare