top of page
Writer's pictureMaria Lupu

Dezvoltarea creierului școlarilor și adolescenților

Azi încep să vă mai detaliez puțin dezvoltarea creierului școlarilor și adolescenților.


Până la 6 ani, atât fetele cât și băieții ating aproximativ 95% din dimensiunea maximă a creierului lor.

Între 5 și 11 ani se observă modificări mai ales la nivelul lobilor frontali și occipitali.


Pe toată perioada copilăriei și adolescenței substanța albă (formată din axonii neuronilor), crește ca volum, ceea ce arată creșterea conectivității și integrarea circuitelor neuronale disparate. Practic cu cât cresc, capătă experiență, se maturizează, cu atât ariile creierului devin din ce în ce mai conectate între ele.


Maturizarea creierului adolescentului este influențată de factori ereditari, de mediu, leziuni cerebrale perinatale, statusul nutrițional, tiparul de somn și de hormonii sexuali (estrogen, progesteron și testosteron), care joacă un rol foarte important în mielinizare.


De asemenea, predomină anumiți neurotransmițători (glutamatergici), ceea ce ar putea determina comportamentul tipic adolescentin, imatur și impulsiv.


Plasticitatea sinaptică și eliberarea neurotransmițătorilor poate fi influențată de neurotoxine și droguri, inclusiv țigări, cofeină și alcool.

Iar ținând cont că vorbim de adolescenți, acestea se află frecvent pe lista zilnică de consum.


*Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care se găsesc în sistemul nervos și care ajută la transmiterea, modularea și amplificarea impulsurilor electrice transmise între neuroni în cadrul sinapselor.


Un aspect care trebuie subliniat legat de creierul ”adolescentin” este reprezentat de schimbările semnificative care au loc la nivelul sistemului limbic, ceea ce impactează auto-controlul, emoțiile, capacitatea de a lua decizii și comportamentele riscante.


De asemenea apare o creștere bruscă a sintezei de mielină la nivelul lobului frontal, implicată în procesele cognitive din această perioadă.


Dezvoltarea și maturizarea cortexului prefrontal are loc în principal în timpul adolescenței și este finalizată până la 25 de ani. Acest aspect este extrem de important, întrucât această parte din creier determină îndeplinirea funcțiilor executive (comportamente complexe).


Modul în care se transformă creierul până la maturitate este extraordinar. Procesele prin care acesta trece ar putea fi încadrate la minuni dacă nu ar fi cercetări serioase care să explice pas cu pas ce se întâmplă.


Pe măsură ce înțelegem etapă cu etapă schimbările prin care trece sistemul nervos și implicit, copilul din fața noastră, putem empatiza, putem sprijini, putem ajuta și în unele contexte, putem ierta comportamentele, limitele și întreg procesul de învățare.


Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page