Vă povesteam în niște articole scrise acum ceva timp despre dezvoltarea creierului copilașilor, atât în perioada în care încă sunt în burtică, cât și în primii 2 ani de viață.
Astăzi am decis să facem un pas mai departe către următoarea perioadă.
La vârstă preșcolară copilașii trec printr-o dezvoltare psihologică intensă, ei și implicit și creierașul lor, au o perioadă în care înfloresc, atât anatomic, cât și funcțional.
Imediat după vârsta de 2 ani, putem observa modificări intense cognitive și comportamentale, practic, dacă ești atent, poți întrevedea trăsăturile clare ale adultului în devenire.
Structurile cerebrale se conturează, își modifică forma, unele cresc în dimensiuni, iar altele scad. Un aspect interesant este legat de cortex - cea mai superficială parte a creierului, format din mai multe straturi de corpi neuronali (vorbim de 14-16 de bilioane de neuroni), care este conectat cu absolut toate părțile corpului nostru și este responsabil pentru o multitudine de aspecte: mișcare, simțuri, sensibilitate etc., etc. (detaliez într-o altă postare minunea numită cortex cerebral).
Grosimea, volumul cortexului variază extrem de mult de la o vârstă la alta și chiar și între copilașii de aceeași vârstă.
Spre exemplu, la 4 ani, anumite zone din cortex cresc foarte mult, iar altele scad considerabil, iar toate acestea se observă în viața de zi cu zi, în modul în care se comportă și achizițiile pe care le fac.
Începând de la 2 ani grosimea corticală scade treptat, ajungând la o formă adultă în jurul vârstei de 20 de ani.
Ne putem gândi la perioada preșcolară ca la una dominată de dinamism și robustețe a proceselor de dezvoltare, în care se pune emfază pe creștere, expansiune, care ulterior se vor cizela, finisa, odată cu maturizarea și experiența câștigată în timp.
Comments