Poate vi se pare că bebelușul vostru e prea micuț, prea slăbuț sau poate din contră, parcă cu prea multe straturi de drăgălășenie adunate strâns unul peste celălalt ascunzând orice urmă de articulație.
Dar așa cum se găsesc adulți într-o multitudine de înălțimi, greutăți și varietăți ale formelor, așa și bebelușii lor se dezvoltă distinct unul față de celălalt.
Plaja peste care se întinde “normalul” este foarte largă, dar există niște grafice special concepute pentru a ne putea ajuta să ne orientăm și să ne punem semne de întrebare doar atunci când este cazul.
Acestea sunt făcute pe baza unor statistici foarte ample și țin cont de sexul copilașului, vârsta lui, măsurând înălțimea, greutatea și perimetrul cranian.
Ca să vă dau un exemplu: dacă greutatea bebelușului tău se află pe percentila 50, atunci 50% dintre copiii de același sex și vârstă au o greutate mai mică și 50% au o greutate mai mare (fix la mijlocul curbei lui Gauss).
Pe aceste grafice estimăm a fi normală orice valoare între percentila 10 și 90.
Dacă micuțul tău se află undeva înafara acestui interval ar fi indicat să vorbești despre asta cu pediatrul lui.
Pe internet se găsesc o multitudine de “calculatoare” care îți spun direct pe ce percentilă se află copilul tău în funcție de parametrii pe care îi introduci sau poți alege varianta “clasică” în care te uiți direct pe grafic.
Comments