STRESUL (apar căi endocrine și inflamatorii materno-placento-fetale legate de stres)
Există din ce în ce mai multe studii (voi pune link-uri la final către unele dintre ele) care demonstrează o asociere între stresul matern și diverse perturbări în dezvoltarea normală a creierului fetal.
Aceste consecințe asupra neurodezvoltării apar ca urmare a expunerii la anumite substanțe (mediatori chimici pentru inflamație și hormoni de stres) prezente într-o concentrație crescută în sângele mamei și deci, implicit, în sângele copilașului din burtică.
Ce dereglări se produc de fapt?
- Apar modificări ale proliferării celulare, adică celulele (neuronii, celulele gliale – cele care se ocupă de hrănirea, îmbrăcarea, îngrijirea neuronilor) nu se înmulțesc cum ar trebui.
- Neuronii nu se diferențiază adecvat.
Creierul nostru conține mai multe tipuri de neuroni în funcție de ce anume au ei de făcut, zona în care sunt localizați etc., fiecare cu un anumit „job”. Prin procesul de diferențiere fiecare neuron învață „meseria” pe care o va practica pentru tot restul vieții lui.
- Este afectată supraviețuirea celulară.
Ca și oamenii, celulele care îi formează au o anumită durată a vieții, care este influențată de diverși factori interni sau de mediu.
- Modificări ale sinaptogenezei – ale formării legăturilor prin intermediul cărora neuronii comunică între ei. Fără sinapse, neuronii nu pot funcționa.
- Tulburări de mielinizare.
Mielina este o substanță de culoare alb-sidefie, care îmbracă axonii neuronilor, în așa fel încât aceștia să fie izolați și transmisia curentului electric să se producă mult mai rapid prin ei și între ei.
- Schimbări în disponibilitatea neurotransmițătorilor (substanțe cu ajutorul cărora se produce comunicarea între neuroni în interiorul sinapselor), factori de creștere, hormoni tiroidieni (foarte importanți în dezvoltarea și functionarea normală a celulelor nervoase).
De asemenea alte substanțe inflamatorii și endocrine care se secretă în condiții de stress mai pot influența disponibilitatea nutrienților (substanțele cu care se hrănesc celulele) și a oxigenului (fără de care nicio celulă nu poate supraviețui).
Așadar mămica și mai ales ființa mică ce crește în ea au nevoie de un mediu liniștit, calm și un stil de viață lipsit de stimuli stresanți, astfel încât să se poată dezvolta optim, în tihnă.
Aceste lucruri sunt cunoscute și în popor, iar cu acestă postare am explicat și neurologic ce consecințe aduce după sine stresul în sarcină.
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă las următoarele articole:
Comentários