top of page
  • Writer's pictureMaria Lupu

Craniosinostoze - sinostoza metopică

Presupun că mulți părinți s-au uitat cam lung la forma capului nou-născutului lor (mai ales dacă nașterea a fost pe cale naturală). E normal ca imediat după și încă o perioadă să persiste o deformare, dată de trecerea lui prin canalul vaginal.


Din postarea despre suturile craniene ați aflat că ele sunt cele care permit modificarea craniului în așa fel încât nașterea să se producă fără ca micuțul să rămână înțepenit pe parcurs. Tot ele lasă loc creierului să crească.


Dar ce se întâmplă atunci când lucrurile merg prost și undeva se dereglează, iar o sutură sau două decid să se lipească mai repede?


Atunci vorbim de craniosinostoze.

În primul rând părinții sau medicul lor vor începe să observe că un căpșor care până nu de mult arăta normal, începe să își schimbe forma. Iar în funcție de sutura care “decide” să fuzioneze mai repede, el va arăta diferit.


Azi vă voi povesti SINOSTOZA METOPICĂ, adică închiderea prematură a suturii metopice, cea dintre oasele frontale.

Ea va determina apariția TRIGONOCEFALIEI. În această patologie bebelușul are o frunte îngustă, ușor ascuțită, ochii depărtați și o formă a capului triunghiulară, atunci când privim de sus.


Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page